woensdag 20 juli 2011

Accessoires: Less is More

Accessoires: Less is More
Voordat de woning gefotografeerd kan worden is het van belang alle leefruimtes in huis sfeervol af te stylen. De stelregel 'less is more' is hier goed van toepassing. Wat vastgoedstyling betreft is het dus zaak ruimtes met mate 'aan te kleden'. Als je persoonlijke smaak misschien wat overdadig is, zul je absoluut moeten minderen en andersom geldt het ook. Hou je bijvoorbeeld helemaal niet van planten en accessoires dan is het toch van belang ten behoeve van sfeer iets toe te voegen in huis.

Help, geen Laven!
Als vastgoedstylist kom ik de meest uiteenlopende accessoires tegen. Een aantal accessoires die met het oog op verkoop van je woning echt niet van toegevoegde waarde zijn in je woonkamer zal ik voor je opsommen. Denk aan knuffels, een verzameling Laven (je weet wel van de Efteling) of andere kinderlijke beeldjes, Een overdaad aan religieuze uitingen (maria beeldjes, kruisen etc.), kanten kleedjes, een verzameling wapens, verzamelingen van artiesten hebbedingetjes of andere uit de hand gelopen hobby's. De strekking lijkt me duidelijk. Dit zijn allemaal veel te persoonlijke en smaakgevoelige zaken en dat leidt potentiële kopers af van waar het werkelijk om gaat: DE RUIMTE!

Wat dan wel?
Dat is een goede vraag en eigenlijk best moeilijk te beantwoorden. De ruimtes in huis moeten qua inrichting en accessoires op elkaar afgestemd zijn. Planten in huis doen het goed en zijn echt sfeerverhogers, mits ze goed zijn qua formaat en plaatsing. Plaats ze overwegend groepsgewijs en niet los van elkaar her en der in de ruimte. Houd de overpotten zoveel mogelijk van hetzelfde soort en kleur om eenheid te verkrijgen. Houd vensterbanken rustig met één of twee mooi opgemaakte potten. Symmetrie hierin aanbrengen doet het goed.

Geen drukke patronen
Bij het gebruik van kussens, plaids, sprei en dekbedovertrekken is het zaak de uitstraling warm en rustig te houden. Laat eventueel een kleur terugkomen die in een schilderij voorkomt. Dit kan echt versterkend werken. Patronen gebruiken kan ook, maar doe het met mate en bij voorkeur in een effen variant met stiksels bv. Af en toe een uitspatting met patronen kan maar wel in de juiste bijpassende kleurstelling. Houd ook hier in het achterhoofd dat je eenheid wilt uitstralen.

Huisdieren
Wat trouwens te denken van kattenkrabpalen, hondenmanden, rondslingerende dierenspeeltjes, voerbakken etc. Zowel voor fotografie als bij bezichtigingen is het niet verstandig ze zichtbaar in huis te hebben. Dat geldt trouwens ook voor je huisdier zelf. Hoezeer hij/zij ook onderdeel van de familie is. Voor de verkoop van de woning is een huisdier in huis helaas niet bevorderlijk. Wat een onzin hoor ik je denken. Maar probeer eens stil te staan bij de hoeveelheid mensen die bang of allergisch zijn voor honden en katten? Over slangen en andere reptielen nog maar te zwijgen. Wil je deze potentiële kopers wel of niet bereiken? Dat moet je je afvragen.

Volgende keer meer over gebruik van accessoires, maar ook over geuren in huis. Is het echt waar dat de geur van vers gebakken appeltaart werkt, of is dat een fabeltje....? Mocht je in de tussentijd vragen hebben, schroom dan niet om te reageren. Dat vind ik juist leuk!

Met vriendelijke groet,

Conny de Bresser
www.accentinhuis.nl

2 opmerkingen:

  1. Ik heb al heel wat goede tips gelezen op dit blog. Sommige tips hebben we al in de praktijk gebracht en de rest zal ook nog volgen. Bedankt hiervoor. De laatste post is al weer eventjes geleden, ik hoop dat er nog meer volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben onze spullen (ja ja, ook een paar Laven :-) in de tijdelijke opslag gezet bij www.pickupbox.nl Scheel enorm in het gevoel van ruimte tijdens de kijk!
    Box werd voor de deur afgeleverd, inladen en weer weg. Na de verhuizing de box weer laten bezorgen op het nieuwe adres. Vet handig!

    BeantwoordenVerwijderen